woensdag 25 maart 2020

Spreekbeurt

Hoe houd ik een spreekbeurt                        

Je gaat een spreekbeurt houden, samen of alleen. En dat is best spannend. Wat moet je nou doen om een goede spreekbeurt te houden? Hieronder lees je wat je het beste kan doen.
Het  begin
Hoe begin ik? De voorbereiding van een spreekbeurt is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor 'even' een spreekbeurt maken. Je moet ruim van tevoren materiaal verzamelen.
Het kiezen van een onderwerp
Blader in tijdschriften, boeken en kranten voor ideeën. Maak een mindmap en bedenk je: de meeste kinderen willen te veel! Je kan bijvoorbeeld vertellen over je hobby, sport, een dier, het beroep van je vader of over een land waar je bent geweest. Als je weet wat je onderwerp is, verzamel je de belangrijkste punten, waarover je zeker iets wilt vertellen.
Voor wie maak en houd je de spreekbeurt?
Vertel het in je eigen woorden. De spreekbeurt houd je voor je eigen klas. Aan het einde van de spreekbeurt mogen de kinderen vragen stellen. Hopelijk weet je het antwoord, maar het is niet erg als je het niet weet. Je kunt immers niet alles weten. Jij kunt zelf ook vragen stellen in de vorm van een quiz bijvoorbeeld.
Wat weet je nu al?
Wat weet je zelf al? Je weet zelf misschien ook wel wat over jouw onderwerp. Als je jouw eigen kennis over het onderwerp in je spreekbeurt verwerkt, wordt het ook meer een spreekbeurt van jezelf. Wat weet je nog niet zo goed, wat zou je graag willen gaan uitzoeken? Maak een lijstje van alle dingen, die je zou willen vertellen en zoek zo naar de dingen, waar je zelf nog te weinig van weet.
 Waar vind je de informatie?
Welke bronnen (dat is de plek waar je informatie vindt) zou je allemaal kunnen gebruiken? Vraag je ouders of anderen wat zij je kunnen vertellen over het onderwerp en noteer die dingen, die je zelf nog niet wist. Natuurlijk ga je ook zoeken in boeken en tijdschriften, in de bibliotheek of op internet.

Wat doe je met de informatie?
Meestal heb je veel te veel informatie. Voor jezelf moet je nu gaan bepalen wat jij belangrijk genoeg vindt om te vertellen. Daarvan ga je hoofdstukjes maken. Zo kun je de spreekbeurt indelen. Heel veel spreekbeurten beginnen met de geschiedenis van het onderwerp. Of met een omschrijving (Hoe ziet een cavia eruit?). Als afsluiting van een spreekbeurt kun je het beste een paar vragen stellen aan de klas of voorwerpen rond laten gaan. 
Tip        
Gebruik je eigen woorden. Als je dingen uit boeken gaat overschrijven, weet je zelf soms niet wat de woorden betekenen.
Dingen om te laten zien
Het werkt altijd goed als je tijdens je spreekbeurt dingen kunt laten zien. Je kunt tekeningen gebruiken of plaatjes en foto’s. Je kunt hiervoor ook het smartboard gebruiken. Maar je kunt ook je voetbalschoenen meenemen als je een spreekbeurt over voetbal houdt. Hierdoor wordt je spreekbeurt extra leuk!
Hoe moet de spreekbeurt er nu uitzien?
Zoals jij het wilt. Belangrijk is dat je wat je wilt vertellen zó vertelt, dat de kinderen graag naar je luisteren en ook nog snappen wat je bedoelt.
Een handige indeling voor je spreekbeurt kan zijn:
  1. Inleiding
Ik vertel vandaag over……… Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat……..
Eerst vertel ik iets over……., dan over…….en aan het eind…………..
  1. Deel je spreekbeurt in hoofdstukjes in.
  2. Bedenk hoe je je spreekbeurt wilt afsluiten. Hier vertel je ook wat je zelf hebt geleerd tijdens het maken van deze spreekbeurt.
Hoe kan ik het beste oefenen?
  1. Lees de spreekbeurt hardop een paar keer voor jezelf voor. Oefen de spreekbeurt een keertje voor je vader/moeder, broertje/zusje of voor de spiegel. Soms is het handig om dingen helemaal op te schrijven, soms is het makkelijker om de belangrijkste woorden op te schrijven en dit als een spiekbriefje te gebruiken. Vraag ook aan je familie hoe je het doet? Ben je goed te verstaan? Kijk je hen ook aan als je praat of kijk je (te) veel op je papiertje? Ben je erg zenuwachtig of kun je ook ontspannen en een grapje maken? 
Tips voor tijdens de spreekbeurt
  Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken. Probeer niet steeds naar dezelfde kinderen te kijken. Een spreekbeurt duurt ongeveer 7 minuten.

Veel plezier bij het voorbereiden van je spreekbeurt! 

Hier is de link naar de online sprookjesquiz: http://www.projectx2002.org/nederlands_hotpots/sprookjesquiz02afbeeldingen.htm