donderdag 26 maart 2020

Thuis werken opdrachten voor klas 3 en 4 Nederlands als moedertaal


Thuis werken



Huiswerkhttps://nederlandsms.blogspot.com/   of via de
Homepage: http://gskr-kranenburg2.schulon.org/
Mailadres juf Marlies: tenbulte@gskr-kranenburg.schulon.org

Lieve allemaal,
Ik hoop dat jullie de week goed doorgekomen zijn en een beetje hebben genoten van de zon in je tuin of op je balkon. Ik heb vooral gefietst en gezien hoe stil het is op straat. Verder heb ik gewerkt aan een nieuwe website voor school. De kinderen die mij gemaild hebben, vonden het huiswerk in orde. Voor de komende week heb ik weer nieuwe opdrachten voor jullie. Lees ze maar eens door en....ik ben vooral benieuwd naar je foto bij de eerste opdracht van Freek Vonk!! Je kunt me altijd mailen, als iets onduidelijk is. Succes en veel groetjes,
Juf Marlies

Opdracht voor klas 3 en 4
  1. Maak 2 lessen in Spelling in Beeld in de week. Als je langer dan een uur doet over 1 les, is 1 les genoeg voor 1 week.
  2. Helaas hebben we niet genoeg ringboekjes om uit te lenen. Sla dus de opdracht ‘lees in het ringboekje’, over.
Opdracht voor klas 3 en 4

  1. Kijk naar de eerste les van Freek Vonk op internet
Hij vertelt je over de luiaard. Probeer de opdrachten die hij heeft te maken. Leuk, als je een foto laat maken van jezelf bij de eerste opdracht en deze opstuurt aan de schoolkrant. (Naar mijn mailadres)
B. print het dierenpaspoort uit en maak een paspoort voor de luiaard. Je vindt ook een PDF in het blog voor Nederlands moedertaal.
Vergeet niet verder op de site van Freek Vonk te kijken. Hij heeft ook leuke knutseltips.


Opdracht voor klas 3 (extra opdracht voor klas 4 als je zin hebt)

<

  1. Een bijzondere plek
We hebben bij Nederlands een verhaal geschreven over een bijzondere plek; in je fantasie of op school. Nu zit je thuis en heb je vast ook een plekje waar je je graag terugtrekt. Schrijf hier een verhaal over van tenminste een half A4tje. Waar je aan kunt denken:
  • De W-vragen: waarom is dit plekje belangrijk voor je, wat is het voor plekje, wie mag er komen, wanneer zit/lig/hang je er vooral?
  • Schrijf het op, maak een foto van je tekst en stuur deze naar me op. Op typ je verhaal op de computer en stuur het bestand aan me op.
  • Voor de schoolkrant? Laat me weten, als je NIET wilt, dat jouw verhaal in de schoolkrant komt. Als je het leuk vindt, doe je er een foto bij van jou op die plek.




Opdrachten voor klas 4 (en voor klas 3 als je zin hebt)



Lieve allemaal,
Jullie hadden net al je discussie-talent ingezet om in jullie laatste halfjaar nog een lievelingsthema te kunnen doen. En toen kwam Corona en werd de wereld stilgezet. En onze school ook. Ik wil jullie de kans geven toch iets te doen met je zelfgekozen onderwerp. Hierbij kun je er in de nieuwe situatie voor kiezen om alleen te werken of samen, maar dat moet je dan online doen.



Wat kun je kiezen:
  • Als je ervoor gekozen had om een verhaal te schrijven over je leven, dan is dit het moment. Je hebt tijd om te schrijven en je maakt iets heel bijzonders mee: iedereen zit thuis. Dus pak je pen, potlood of de computer en schrijf je verhaal.
  • Je kunt thuis je eigen boekbespreking houden. Hoe kun je dat doen? Je leest een boek, gebruikt voor je boekbespreking de aanwijzingen (zie hieronder) en maakt eeen mooi plakkaat over je boek. Of wat ook kan, als iemand thuis tijd heeft om je te helpen. Je filmt je eigen boekbespreking. De boeken die jullie hadden gevraagd aan mij, liggen wel klaar bij de bibliotheek in Groesbeek, maar kan ik helaas niet halen, omdat deze ook dicht is.
  • Je kunt ook een onderwerp kiezen en hiervan een mooi overzicht maken: een plakkaat of een powerpoint. Dan heb je eigenlijk gewerkt aan je spreekbeurt, zonder dat je het voor de klas presenteert. Wat je doet voor een spreekbeurt vind je onderaan deze blog. Je kunt het wel laten filmen natuurlijk en aan me opsturen, als je dat leuk vindt. Voor dieren kun je natuurlijk goed kijken op de site van Freek Vonk. https://www.freekvonk.nl/
  • Als je iets over vroeger wilt onderzoeken en hierover iets wilt schrijven of maken, moet je zelf op zoek gaan naar een onderwerp en informatie hierover. Kijk maar eens op de site bij het Openluchtmuseum in Arnhem https://openluchtmuseum.nl/ of bij www.schooltv.nl
Kies รฉรฉn van deze thema’s uit en ga aan de slag. Vraag altijd aan je ouders of je op internet mag en zoek elkaar niet op om samen aan een thema te werken, dat is nu niet verstandig.
Je hoeft dit natuurlijk niet in 1 week af te hebben. Het is wel goed om er op tijd mee te beginnen. Na de paasvakantie kijken we verder. 



Opdrachten die je mag doen (voor klas 3 en 4)

๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

  • Schrijf een verhaal, maak een tekening, vertel ons hoe het met je gaat. Mail je verhaal aan mij en het komt in de schoolkrant. https://schoolkrantthuis.blogspot.com/ Of lees in de schoolkrant wat de andere kinderen doen
  • Maak meer lessen in Spelling in Beeld. Oefen extra spellingopgaven op:https://www.taal-oefenen.nl/taal-groep-5/spelling
  • Speel met je ouders en/of zusjes en broertjes het ja/nee spel. Bedenk zelf vragen en kijk wie er intrapt!
  • Luister naar het voorleesverhaal uit Gruwelijke griezelverhalen (binnenkort op het BLOG Nederlands als moedertaal)
  • Kijk op schooltv. Je vindt er leuke films, schoolplaten en quizjes www.schooltv.nlAls je even wilt bewegen tussendoor: https://www.youtube.com/watch?v=a05py5l0Iws
  • En…… dit is vooral de tijd om lekker veel boeken te lezen!!





Boekbespreking tips



Succes met je boekbespreking!

Hier kun je lezen hoe je je op je boekbespreking kunt voorbereiden.

Het kiezen van een boek
Kies om te beginnen een boek uit dat je leuk lijkt om te gaan lezen. Let goed op welk boek je kiest. Is het niet te moeilijk voor je of juist te makkelijk? Zorg dat het een boek is dat bij je past. Het moet wel een leesboek zijn en geen informatieboek, prentenboek of stripboek.
  • Actie: kies een boek

Hoe ga je het aanpakken?
Natuurlijk ga je eerst het boek zelf goed lezen. Als je een leuk of spannend stukje leest, gelijk opschrijven, want dat is dan een mooi stukje om voor te lezen tijdens de boekbespreking.
  • Actie: lees het boek en zoek uit wat je wilt voorlezen.

Wat ga je vertellen?
Wanneer je het boek uit hebt, maak je een lijstje over het boek. Daarin schrijf je de volgende dingen:
  • De titel van het boek

  • Wie zijn de schrijver en illustrator (tekenaar) van het boek?

  • Een samenvatting; in ieder boek gebeurt iets. Schrijf voor jezelf (in het kort) het verhaal op. Wat gebeurt er?
  • wat voor soort verhaal is het? Is het bijvoorbeeld een griezelverhaal, een avonturenverhaal, een grappig verhaal of een sprookje?
  • Wie zijn de hoofdpersonen? Vaak komen er in een verhaal veel mensen voor. Toch zijn er vaak maar twee of drie die echt de belangrijkste zijn. Schrijf kort iets over deze personen op.
  • Waar speelt het verhaal zich af? Dit kan letterlijk in het boek staan, soms is het niet zo duidelijk waar of in welke stad het verhaal zich afspeelt. Probeer dan te bedenken wat jij logisch vindt.
  • Wanneer speelt het verhaal zich af? Soms staat dit in het boek, maar misschien wordt het niet duidelijk verteld. Als de hoofdpersoon bijvoorbeeld in een kasteel woont, dan speelt het verhaal zich rond de middeleeuwen af. Verhalen kunnen zich afspelen in alle tijden. Dus ook nu of in de toekomst.
  • Hoe lang moet je boekbespreking duren?
  • Probeer je boekbespreking niet te kort te maken. Zorg ervoor dat het ongeveer 10 minuten duurt. Iets langer is niet erg.
  • *Zorg ervoor dat het leuk is om naar jouw boekbespreking te luisteren en te kijken*.

Veel plezier en succes!


woensdag 25 maart 2020

Spreekbeurt

Hoe houd ik een spreekbeurt                        

Je gaat een spreekbeurt houden, samen of alleen. En dat is best spannend. Wat moet je nou doen om een goede spreekbeurt te houden? Hieronder lees je wat je het beste kan doen.
Het  begin
Hoe begin ik? De voorbereiding van een spreekbeurt is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor 'even' een spreekbeurt maken. Je moet ruim van tevoren materiaal verzamelen.
Het kiezen van een onderwerp
Blader in tijdschriften, boeken en kranten voor ideeรซn. Maak een mindmap en bedenk je: de meeste kinderen willen te veel! Je kan bijvoorbeeld vertellen over je hobby, sport, een dier, het beroep van je vader of over een land waar je bent geweest. Als je weet wat je onderwerp is, verzamel je de belangrijkste punten, waarover je zeker iets wilt vertellen.
Voor wie maak en houd je de spreekbeurt?
Vertel het in je eigen woorden. De spreekbeurt houd je voor je eigen klas. Aan het einde van de spreekbeurt mogen de kinderen vragen stellen. Hopelijk weet je het antwoord, maar het is niet erg als je het niet weet. Je kunt immers niet alles weten. Jij kunt zelf ook vragen stellen in de vorm van een quiz bijvoorbeeld.
Wat weet je nu al?
Wat weet je zelf al? Je weet zelf misschien ook wel wat over jouw onderwerp. Als je jouw eigen kennis over het onderwerp in je spreekbeurt verwerkt, wordt het ook meer een spreekbeurt van jezelf. Wat weet je nog niet zo goed, wat zou je graag willen gaan uitzoeken? Maak een lijstje van alle dingen, die je zou willen vertellen en zoek zo naar de dingen, waar je zelf nog te weinig van weet.
 Waar vind je de informatie?
Welke bronnen (dat is de plek waar je informatie vindt) zou je allemaal kunnen gebruiken? Vraag je ouders of anderen wat zij je kunnen vertellen over het onderwerp en noteer die dingen, die je zelf nog niet wist. Natuurlijk ga je ook zoeken in boeken en tijdschriften, in de bibliotheek of op internet.

Wat doe je met de informatie?
Meestal heb je veel te veel informatie. Voor jezelf moet je nu gaan bepalen wat jij belangrijk genoeg vindt om te vertellen. Daarvan ga je hoofdstukjes maken. Zo kun je de spreekbeurt indelen. Heel veel spreekbeurten beginnen met de geschiedenis van het onderwerp. Of met een omschrijving (Hoe ziet een cavia eruit?). Als afsluiting van een spreekbeurt kun je het beste een paar vragen stellen aan de klas of voorwerpen rond laten gaan. 
Tip        
Gebruik je eigen woorden. Als je dingen uit boeken gaat overschrijven, weet je zelf soms niet wat de woorden betekenen.
Dingen om te laten zien
Het werkt altijd goed als je tijdens je spreekbeurt dingen kunt laten zien. Je kunt tekeningen gebruiken of plaatjes en foto’s. Je kunt hiervoor ook het smartboard gebruiken. Maar je kunt ook je voetbalschoenen meenemen als je een spreekbeurt over voetbal houdt. Hierdoor wordt je spreekbeurt extra leuk!
Hoe moet de spreekbeurt er nu uitzien?
Zoals jij het wilt. Belangrijk is dat je wat je wilt vertellen zรณ vertelt, dat de kinderen graag naar je luisteren en ook nog snappen wat je bedoelt.
Een handige indeling voor je spreekbeurt kan zijn:
  1. Inleiding
Ik vertel vandaag over……… Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat……..
Eerst vertel ik iets over……., dan over…….en aan het eind…………..
  1. Deel je spreekbeurt in hoofdstukjes in.
  2. Bedenk hoe je je spreekbeurt wilt afsluiten. Hier vertel je ook wat je zelf hebt geleerd tijdens het maken van deze spreekbeurt.
Hoe kan ik het beste oefenen?
  1. Lees de spreekbeurt hardop een paar keer voor jezelf voor. Oefen de spreekbeurt een keertje voor je vader/moeder, broertje/zusje of voor de spiegel. Soms is het handig om dingen helemaal op te schrijven, soms is het makkelijker om de belangrijkste woorden op te schrijven en dit als een spiekbriefje te gebruiken. Vraag ook aan je familie hoe je het doet? Ben je goed te verstaan? Kijk je hen ook aan als je praat of kijk je (te) veel op je papiertje? Ben je erg zenuwachtig of kun je ook ontspannen en een grapje maken? 
Tips voor tijdens de spreekbeurt
  Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken. Probeer niet steeds naar dezelfde kinderen te kijken. Een spreekbeurt duurt ongeveer 7 minuten.

Veel plezier bij het voorbereiden van je spreekbeurt! 

Hier is de link naar de online sprookjesquiz: http://www.projectx2002.org/nederlands_hotpots/sprookjesquiz02afbeeldingen.htm